مقدمه
از نظر برخی از صاحب نظران علوم اجتماعی، حق رأی از حقوق طبیعی و فردی انسان ها محسوب می گردد که افراد در استفاده یا عدم استفاده از آن، حق انتخاب دارند. اما از نظر عده دیگری از صاحبنظران این حوزه، حق رأی یک تکلیف است، یعنی تک تک افراد مسئولیت دارند که به بهترین شکل، وظیفهشان را ادا کنند. فارغ از اختلاف نظری که در این بین وجود دارد، رأی دادن یک انتخاب سرنوشت ساز است که به شکل مستقیم و غیر مستقیم همه افراد جامعه را تحتالشعاع قرار میدهد.
انتخابات شوراهای عالی وکلا و کارشناسان رسمی در سراسر کشور به صورت الکترونیکی برگزار میگردد. در ادامه به توضیح فرایند ثبت رأی الکترونیک پرداخته میشود.
چه کسانی میتوانند در انتخابات شرکت کنند؟
مطابق آییننامه انتخابات مرکز، اعضا هیئت مدیره های وکلا و کارشناسان رسمی دارای پروانه فعال و دارای اعتبار، حق رأی دارند و میتوانند در انتخابات الکترونیک شرکت کنند (شایان توجه است که عضو علی البدل هیئت مدیره ها امکان ثبت رای الکترونیک ندارند). چنانچه هر یک از اعضای نامبرده دارای پروانه فاقد اعتبار و یا در وضعیتهای غیرفعال اعم از تودیع، انفصال، مرخصی و غیره باشند، امکان شرکت در انتخابات و ثبت رأی را نخواهند داشت.
فرایند ثبت رای الکترونیکی
به منظور شرکت در انتخابات شوراهای عالی وکلا و کارشناسان رسمی و انتخاب کاندیدای مورد نظر در استان خود، ابتدا لازم است اعضای واجد شرایط شرکت در انتخابات جهت ثبت آراء خود، وارد سایت مرکز به آدرس «www.23055.ir» شده و بر روی گزینه «ورود به پرتال» کلیک نمایند.
در ادامه، می بایست مخاطبان از قسمت «ورود اعضا» نسبت به فعال سازی حساب و ورود به محیط کاربری خود اقدام نمایند.
در صورت فعال نبودن حساب کاربری، ابتدا لازم است از قسمت «فعال سازی حساب/ دریافت کلمه عبور» با ورود کد ملی، شماره موبایل و کد تصویر امنیتی، نسبت به فعال سازی حساب اقدام شود.
پس از ورود به «پرتال اعضا»، از سربرگ «انتخابات» با کلیک روی گزینه «انتخابات شورای عالی وکلا/ کارشناسان رسمی» می توان وارد صفحه انتخابات گردید.
در صفحه انتخابات، فهرست کاندیدای انتخابات به تفکیک سمت (کاندیدای عضو و بازرس) برای مخاطبان به نمایش در میآید.
به منظور انتخاب کاندیدای مورد نظر، میتوان از «فهرست کاندیدای عضو» و «لیست کاندیدای بازرس»، اشخاص مورد نظر را شناسایی و با کلیک بر روی گزینه «انتخاب» ایشان را انتخاب کرد و رأی داد.
پس از انتخاب کاندیدای مورد نظر، اسامی اشخاص انتخاب شده در قالب فهرست «کاندیدای انتخاب شده توسط شما» نمایش داده میشوند.
پس از انتخاب هر کدام از نامزدهای مورد نظر، پیغام «انتخاب شما ثبت شد» نمایش داده میشود. امکان حذف کاندیدای انتخاب شده در این فهرست، پیش از ثبت نهایی رأی، برای اعضای واجد الشرایط با زدن علامت ضربدر وجود دارد که پس از حذف از فهرست، پیغام «انتخاب شما حذف شد» نمایش داده میشود.
مطابق آیین نامه انتخابات، سقف مجاز جهت انتخاب کاندیدا در سمت عضو «10» نفر بوده و سقف مجاز جهت انتخاب کاندیدا در سمت بازرس «2» نفر می باشد. در صورتی که مخاطبان بیش از این تعداد را انتخاب نمایند، مطابق تصویر ذیل با خطا مواجه میشوند.
پس از نهایی شدن لیست انتخابی، می بایست روی گزینه «دریافت رمز یکبار مصرف جهت ثبت نهایی» در بالای فهرست آراء ثبت شده، کلیک گردد.
پس از کلیک بر روی این گزینه، پیغامی مبنی بر ارسال کد برای مخاطب، ظاهر می شود.
پس از دریافت کد، مخاطب می بایست کد دریافت شده را در بخش تعیین شده ثبت نماید و روی گزینه «ثبت نهایی» کلیک کند.
با کلیک روی این گزینه، مخاطب پیامکی مبنی بر نهایی شدن آرای خود، دریافت می کند.
لازم به ذکر است که پس از ثبت نهایی آراء، دیگر امکان حذف و یا انتخاب مجدد کاندیدا وجود نخواهد داشت و رأی مخاطب به ثبت رسیده است.
پرسش و پاسخهای متداول در انتخابات الکترونیک
- با وجود گذشت بازه زمانی ارسال پیامک، پیامک یک بار مصرف برای ثبت نهایی رأی الکترونیکی خود دریافت نمی نمایم. چه کار کنم؟
در صورت بروز مشکل عدم دریافت پیامک در ثبت رأی، پس از ورود به بخش پیامک ها، از قسمت تنظیمات که با علامت سه خط و یا سه نقطه قابل نمایش است، وارد بخش تنظیمات پیامکی شوید.
در منوی نمایش داده شده، بر روی گزینه «انسداد شماره ها و هرزنامه» و یا «Spam and blocked» کلید نموده و وارد فهرست پیامک بلوکه شده میشوید.در صورت مشاهده سرشماره مرکز، بر روی آن کلیک نموده و در پیغام بالای صفحه بر روی گزینه «هرزنامه نیست» و یا «Not spam» کلیک نمایید تا سرشماره مرکز از فهرست پیامک های بلوکه شده و یا هرزنامه خارج شود.